Terény

Adatok a településről
Lakóinak száma:  347
Területe: 2 435 ha
Statisztikai kistérség: Balassagyarmati
A település honlapja: http://tereny.hu/

„A termékenység földje”

Fekvése, megközelítése
Nógrád megye közepén, a Belső-Cserhátban fekszik Terény. Balassagyarmattól 20 km-re, a Szanda-patak völgyében található község.

Története
A község környéke a bronzkortól lakott, és honfoglalás-kori leleteket is feltártak itt. A település a középkorban a Vásáros-Terjén nevet viselte; az utótag bizonyára a honfoglaló Tarján törzs emlékét őrzi. A település vásártartási joggal rendelkezett és városi kiváltságokkal bírt. Az oklevelek 1283-ban említették először. A helység 1506-ban Terjéni Radnóthy György birtoka volt, a XVI. század közepétől pedig a török fennhatósága alatt állt. A hódoltság után, 1686-ban gróf Zichy István nyerte adományul. Az 1715-ös összeírás 5 magyar és 11 szlovák, a 1720-as pedig 12 magyar és 16 szlovák háztartást említett itt. Érdekesek a környék dűlőnevei: az egykori Akasztóhegy neve arra utal, hogy bitófa állt ott, amíg a középkori település pallosjoggal bírt (Zsigmond király 1400-ban adományozott pallosjogot az itt birtokos Terjéni Péternek és rokonainak). A Barátszurdok helyén hajdan pálos kolostor volt. A Peres-dűlő neve onnan származik, hogy 1848 előtt a herencsényiek és a terényiek között per folyt a tulajdonjogáért. Terényt ma körülbelül fele-fele arányban lakják magyarok és szlovákok. A Terényhez tartozó Kiskérpusztán töltötte gyermekkorát Szent-Györgyi Albert, a Nobel-díjas biokémikus. Tiszteletére emlékparkot alakítottak itt ki.

Látnivalók
A római katolikus templomot román stílusban építették, említése már az 1332-37. évi pápai tizedjegyzékben is szerepelt. A századfordulón épült Kossuth utca házai, a „Szőlősor” eredetiben őrzi a régi népi építészet jellegzetességeit, a csonka kontyolt, deszkaoromzatos építészeti ritkaságokat. Az Istálló Galéria szomszédságában található az Európában egyedülálló mozgó harangláb, valamint az „ AKOL ”. A harangláb előtti téren szoborpark található. Az AKOL-lal szemben állították fel Szent-Györgyi Albert mellszobrát. Terényben található az egész világon is egyedülálló nagyságú Orsós magnó Múzeum, mely működő kiállítási tárgyaival nemcsak technikai, hanem átfogó zenei bemutató az 1940 és 1990 közötti időszakból. 2000-ben berendezésre került a Falumúzeum (amelynek régi épülete már nagyon felújításra szorul), ahol bemutatásra kerülnek a népi eszközök, ruházat, berendezési tárgyak. Az evangélikus templom az Arany János utcában épült a XX. században. Nem messze innen a Hunnia Csipkemúzeum, ahol helyi csipkeverő műveit csodálhatjuk meg. Ezen az úton állítottak emlékművet a háborús hősöknek. A faluban nézhetjük meg a Gombamúzeum, a Mézesház és a Szlovák Tájház kiállításait. A községen kívül található Kiskérpuszta, ahol meglátogathatjuk a Szent-Györgyi Albert emlékhelyet.

Hozzászólások lezárva