Nógrádsipek

Adatok a településről
Lakóinak száma: 697
Területe: 2 012 ha
Statisztikai kistérség: Szécsényi
A település honlapja: http://www.nogradsipek.hu/

„Tiszta levegő, tiszta falu, tiszta emberek.”

Fekvése, megközelítése
Nógrádsipek Szécsénytől dél irányban, attól 10 km-re fekvő, az Északi-középhegység részét képező Cserhát dombjai között megbúvó kis község. A szlovák-magyar határtól mindössze 12 km-re lévő település a balassagyarmati határátkelőtől 27 km-re található. A település összterületének több mint felét erdő borítja. A község zsáktelepülés.

Története
A honfoglalás után Szécsény és vidéke a Kacsics nemzetség tulajdona volt, akik a XIII. sz-tól a sűrűn települt vidéken várbirtok-rendszert alakítottak ki. Sipek első okleveles említése 1265-ből való Chipeg alakban, tulajdonosa Márton Comes fia István Comes, aki a közeli Kisvarsány (Kyswassian) ura is. A Kacsicsoknak később Szécsényinek nevezett ága egy hatalmas uradalmat hoz létre, melynek része Sypek is. A törökök 1544 körül foglalják el Sipeket is, adószedőik 1546-ban jegyzik fel a 7 megmaradt családfő nevét, Balás Máté és Doman Péter leszármazottai ma is itt élnek. A reformáció nem érinti a falut, lakói katolikusok maradnak gr. Forgách Zsigmondhoz hasonlóan. A kuruc hadjáratok végén leég a falu és 1688 körül épült első temploma is. 1726-ban a Nyáry – Haller örökösöktől gr. Grassalkovich Antal vásárolja meg a falu felét, majd az 1635-ben nemesi címet szerzett Balásoknak birtokcserével adja át. 1731-ben 186 katolikus lakót írnak össze, akik Rimóc plébániájához tartoznak, s csak 1745-ben építik fel új templomukat. 1848-ban már 727 lakója van a falunak, s hamarosan Pulszky Ferenc tulajdonába kerül a Forgách birtok. 1871-ben kialakítják a varsányi körjegyzőséget, ahová Sipek is tartozik Varsány, Rimóc, Nagylóc és Hollókő mellett. Az 1900-as évek elején dr. Gross Jenő megvásárolja a Pulszky uradalmat, a Balás földekből 700 k.h. a hatvani Deutsch család birtokába kerül.

Látnivalók
A falu közepén található az 1820 körül épült Balás-kúria 9 pilléres tornácával és néhány boltozott szobájával. A templom alatt található a másik Balás-kúria is 8 pilléres tornácával. Mindkettő neobarokk stílusban épült.
A falu építészeti látnivalói közül említést érdemel a római katolikus templom, amely homlokzat előtti gúlasisakos toronnyal, kapuja felett befalazott angyalfejekkel rendelkezik. Természeti értékei közül a források (Majori-kút, Dobos-kút) egy része viszonylag állandó hozamúak, de akadnak köztük nagy ingású, időszakosan kiszáradó források is.
Fontos élőhely védelmi szempontból a Dobos-kút, ugyanis szaporodó helyként szolgál a foltos szalamandra (Salamandra salamandra) fajnak. Jelenleg a területen öt mesterséges kistó található. A legtöbb kistavat az egykori kenderáztató tavak helyén hozták létre, melyek az évtizedek során folyamatosan betemetődtek, feltöltődtek. A négy tóból három mezőgazdasági területen található, itatóként hasznosítják őket. Nógrádsipek és Rimóc igazgatási határán belül számos természetes kistó található. Ebből a vizsgált öt tavat ún. hepe tavaknak hívják a helyiek, ugyanis lokális depresszióban találhatóak. Ezek kivétel nélkül erdőben helyezkednek el, főleg gyertyános-cseres tölgyes társulásokban.

Hozzászólások lezárva