Nagylóc

Adatok a településről
Lakóinak száma: 1541
Területe: 3 912 ha
Statisztikai kistérség: Szécsényi
A település honlapja: http://www.nagyloc.hu/

„A Cserhát védelmezője”

Fekvése, megközelítése
Nagylóc a 21. és a 22. számú főutat összekötő Pásztó és Szécsény közötti út mentén fekszik a Lóci-patak mellett, a Cserhát Őrhegy nevű csúcsa alá festői szépségű környezetben települt község. A község környezete jellegzetes, dombos, hegyes, erdős, közép-nógrádi táj.

Története
Már a honfoglaláskor is lakott település. A lóc jelentése szláv nyelven: vadászok, fogók. Első lakói valószínűleg a királyi udvar népei voltak. A település már a XIV. században egyházas hely volt, neve 1332-1337 között már szerepelt a pápai tizedjegyzékben is. Az 1400-as években birtokosa a Szécsényi család volt, 1499-ben a Zetényi Csukás család kapta birtokul II. Ulászló királytól. A XV. században Hollókő várához tartozik, annak egyik őrállomása, tarisznya vára, a falu felett, az Őrhegyen állt. A középkorban jelentős település volt, ekkor már vámhely is volt itt. A községhez több környékbeli puszta is tartozott, amelyek helyén kialakult Zsuny falu, ahol vámszedőhely is volt. Nevét már 1347-ben Zsunyalmás néven jegyezték fel. 1552 után török hűbérbirtok. 1562-63-ban Csender Cselebi hűbérbirtoka. Az 1800-as évek végén egy nagy tűzvészben leégett a falu, csak a XV. században épült gótikus temploma maradt meg. A templomot azóta átépítették, a szentély és a torony azonban eredeti állapotában maradt meg.

Látnivalók
A főút mellett álló Szent Kereszt felmagasztalása tiszteletére szentelt római katolikus templom a XV. században épült, gótikus stílusban. Bár a XIX. században jelentősen átalakították, mégis megőrizte eredeti támpilléreit, középkori ajtó és ablaknyílásait. Két mellékhajója neogótikus stílusú, 1888-ban épült, ahogy a torony negyedik emelete is. Orgonája is ebből az időből származik. A község délkeleti részén található kápolna XVII. századi építmény.
A község fölé magasodó Őrhegy népszerű kirándulóhely, őshonos erdőségek borítják. Az egyik itteni andezit sziklában lábnyomszerű bemélyedések találhatók, a legenda szerint Jézus Krisztus lába nyomát őrzi a kő, amelyen a szamarának és botjának nyomát is felfedezni vélik. Az andezit szikla tövében emeltek a hely tiszteletére egy fakeresztet.
A Nagylóchoz tartozó Zsunypuszta a főút mentén, a Zsunyi-patak és Kelet-Cserhát által körülölelt völgyben helyezkedik el.  A puszta közelében elterülő hatalmas legelő jelentős madárlelőhely.

Hozzászólások lezárva