Magyarnándor

Adatok a településről
Lakóinak száma:  1097
Területe: 1 886 ha
Statisztikai kistérség: Balassagyarmati
A település honlapja: http://www.magyarnandor.hu/

„A lehetőségek otthona” 

Fekvése, megközelítése
Magyarnándor az ország északi részében, alacsony hegyek, dombok között a Debercsény-patak partján, bekötőutak találkozásánál épült. Közúton az M3-as autópályáról a bagi csomópontnál le kell térni, majd Aszódon a Balassagyarmat felé vezető útra kell fordulni, amely áthalad Magyarnándoron; vagy elérhető vasúton is, az Aszód-Balassagyarmat vonalon.

Története
A Nándor első írásos említése egy, a váci káptalan által 1287-ben kiállított oklevélből való. 1332-ben a falu plébániája már fennállt. Említették a település nevét 1336-ban is az esztergomi érsekség tizedjegyzékében. Nándorban magyar ajkú, római katolikus vallású lakosok telepedtek le. A tizenöt éves háború idején, 1598-ban Nádasdy Ferenc birtoka volt, 1633-ban pedig, újra hódoltsági területként írták le. Balassa Imrének 1660-ban jelentős részbirtokai voltak itt. 1715-ben és 1720-ban 15-15 magyar háztartást vettek számba a vármegyei összeírásokban. 1740-ben Jeszenszky- és Gerhard családok voltak az itteni birtokosok. 1770-ben részben az alsópetényi uradalomhoz tartozott, részben Eszterházy Miklósé, 1826-ben pedig a báró Prónay család birtoka. Az 1870-es népszámláláskor a népesség  796 főből állt. 1896-ban adták át a forgalomnak az Aszód-Balassagyarmat közötti vasútvonalat, amely a főváros elérését tette lehetővé.

Látnivalók
A községet elhagyva Aszód felé látható a kelecsényi volt Buttler-, ma Reviczky-kastély, amely műemlék. 1822-ben az akkori birtokos Csernyus Andor klasszicista kastélyt épített, mely 1880-ban báró Buttler Ervin tulajdonába került. A kastély háromhektáros parkja természetvédelmi terület. A kastély nem látogatható. Mária kápolnácska (káponka) a falu déli kivezető útja mentén található. XIX. század végén épült. Ma a nyugati (út felőli) oldalon Mária, a Magyarok Nagyasszonya szobor látható a kis Jézussal, fején a Szent Koronával, Nagy-Magyarország címerével. Nepomuki Szent János-szobor a templom alatti parkban, a XVIII. század végéről való. A templom előtti kőkeresztet 1905 májusában a nándori Szent Rózsafüzér társulat állíttatta éveken át gyűjtött Mária-persely pénzekből és egyéb kegyadományokból. A római katolikus templom klasszicista stílusú, Szent Miklós tiszteletére lett fölszentelve 1858-ban. A Tikos család kriptája az 1700-as évekből maradt fenn, mely a templom alatti kis utcából közelíthető meg. Állapota mára jelentősen romlott, felújításra szorul. A Falumúzeum a Fő út 47. szám alatt található. A környék népi hagyományaihoz híven lett berendezve. A nándori pincesor egységesnek mondható terméskőből készült homlokzati megoldású. A fölötte magasodó fenyőerdővel és a pincesor előtt elterülő füves térséggel jó lehetőséget kínál egy kellemes pihenőhely kialakításához. A magyarnándorban is található I. Világháborús emlékmű (Hősök szobra). 1896-ban adták át a forgalomnak az Aszód-Balassagyarmat-Losonc vasútvonalat. A vasútállomás épülete is ekkor épült. Nógrád megye egyik legszebb fekvésű tava a Magyarnándori Rézparti Víztározó. Sporthorgászatra kiválóan alkalmas. A kilenchektáros tavat sétaúton járhatjuk körbe.

Hozzászólások lezárva