Kozárd

Adatok a településről
Lakóinak száma: 167
Területe: 644 ha
Statisztikai kistérség: Pásztói
A település honlapja: http://www.kozard.hu/cms/index.php

„Az almafák tündérkertje”

Megközelítése, fekvése
A község a Kelet-Cserhát egyik hangulatos völgyében található, a tájvédelmi körzet része. Környékén erdők borítják a magaslatokat (Pogányvár 320 m, Bézma 514 m). A egközelebbi vasútállomás Pásztó.

Története
A község neve a honfoglaló magyarokkal érkező kazár néptöredéknek itteni megtelepedésére utal. Kozárd határában, a középkorban két település is volt: Kozárvölgy és Varaskalapács. Utóbbi valószínűleg erődített hely lehetett, s neve a Váras kalapács szó származéka. 1413-ban mindkettőt a Herencsényi család nyerte adományul Zsigmond királytól. Kozárdot a török kincstári adóívek csak 1633-ban említették, három adóköteles háztartással.  A XVIII. században magyarokat és szlovákokat telepítettek be a megüresedett, elnéptelenedett faluba. A földrajzi nevek (Travnyik, Pohánka, Dubina), és családnevek (Figura, Kollár, Kovács, Bagyinszki, Takács, Csalovszki, Oravecz, Malik, később Kodák) is ez bizonyítják. A falut az 1770-ben Esterházy Miklós herceg és a Marsovszky család birtokolta.

Látnivalói
A környező hegyek, a Bézma, a Középhegy és a Magashegy. A pohánka védett virágai és egyedülállóan gazdag rovarfaunája, amely terület sajátságos módon szinte benyúlik a faluba. A Pogányvári kőfejtő, ahol a Duna-Ipoly Nemzeti Park geológiai bemutató helyet tart fenn. A Kozárd határában található, Prof. Dr. Hámor Géza által leírt geológiai feltáródás, amelyet a pogányvári kőfejtővel a 2008 tavaszán megnyílt tanösvény köt össze. A Kozárd-patak, és a Bézma mögött a Hármas-forrás, de a kozárdi tó (víztározó) is egyre inkább része a tájnak. A kápolna kilátó teraszáról látható, hogyan ölelik át e kis települést a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzet erdőségei. El lehet sétálni az Anna-kápolnához vagy az andezit bányához vezető erdei ösvényeken.
A harangláb és a falu új üvegpiramis-kupolájú kápolnája, a kápolna és a falu szobrai, a meglévő szoknyás parasztházak, pincesor a falu határában. A kápolna bejáratát ünnepélyesen őrző Zenélő angyal, Árpád vezér, a Paraszt Bacchus és a Bőségszarus édesanya, a szomorúan méltóságos Trianon szobor és a hősi halottak igézően szépre faragott kopjafája méltán állítja meg percekre vagy órákra az utazót. A kápolna kilátó teraszáról látható, hogyan ölelik át e kis települést a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzet erdőségei.

Hozzászólások lezárva