Debercsény

Adatok a településről
Lakóinak száma: 69
Területe: 543 ha
Statisztikai kistérség: Balassagyarmati

Fekvése, megközelítése
Debercsény Nógrád megye nyugati felén, a Cserhát középső részén, Balassagyarmattól délre helyezkedik el, erdőktől övezve, az Aszód-Balassagyarmat vasútvonal közelében. A 70 km-re fekvő fővárosba legegyszerűbben vasúton lehet eljutni Magyarnándorból, amely a községtől 3 km-re található. Balassagyarmatra rendszeres autóbuszjárat közlekedik.

Története
A település nevét szláv eredetű személynévből származtatják. 1335-ben említik először egy oklevélben Deberchen néven. Akkoriban a Pusztatemplom-dűlőnek nevezett részen állt a falu: itt találták meg a régészeti kutatások során 1999 nyarán az egykori román stílusú templom alapfalait. Egy oklevél 1358-ban említette először a birtokos Debercsényi Pétert. A török hódoltság idején, Szanda várának elfoglalása után Debercsény már a töröknek adózott.  A falu a hódoltság után újratelepült, bár az 1715-ös összeírás még lakatlannak találta; csak az 1770-es úrbéri rendezés említette újra községként. 1851-ben 186 katolikus, 14 evangélikus, 4 zsidó lakosa volt.

Látnivalók
A Fő úton található a  Harangláb. A török alatt, a még ekkor jelentős községnek számító Debercsénynek temploma volt, és volt egy haranglábja, benne szépen szóló haranggal, amelynek hangja a hetedik határba is elhallatszott. A harangra szemet vetett a szandai vár kapitánya, hogy ágyút öntessen belőle. A falu azonban szembeszállt a törökkel, és bár csodás körülmények között -a harangláb inkább a mélybe süllyedt, mintsem pogány kézre kerüljön -de megőrizte jogos tulajdonát. Valójában a törökök szétlőtték a templomot és a haranglábat, a lakosság nagy részét pedig elpusztították. Mellette áll a római katolikus templom, amely 1983-ban épült. A régi templom a török hódoltság alatt a lángok martaléka lett, amikor a török hadak erre vonultak Szandáról Drégelypalánkra. A néphit szerint a régi templom harangja hétévente feljön a felszínre és kondít néhányat. A templomban került elhelyezésre az Árpád-kori régészeti kiállítás, amely előzetes egyeztetéssel megtekinthető.

Hozzászólások lezárva