Bér

Adatok a településről
Lakóinak száma: 360
Területe: 2 549 ha
Statisztikai kistérség: Pásztói
A település honlapja: http://www.ber.hu

„Andezit és termál”

Megközelítése, fekvése
Bér a Cserhát lábánál, a hegység délnyugati részén helyezkedik el, a Bér patak mentén. Közvetlen autóbuszjárattal érhető el Budapestről és Balassagyarmatról, de megközelíthető az apci és aszódi vasútállomásról induló buszjáratokkal is.

Története
A települést írásos emlékek szerint a XV. században a bujáki vár részeként tartották számon, de a Kökényes-Radnót család birtokaihoz tartozott. A török uralma alatt a lakosság száma erősen megfogyatkozott, így szlovák nemzetiségű jobbágyokat telepítettek ide. A úrbérrendezést követően a  XVIII. század második felében az Eszterházy család birtokába került. Ezután is többször cserélődtek a birtokosok. A II. világháború után a község a sziráki körjegyzőséghez tartozott, majd a rendszerváltás után ismét önállósodott. A magyar mellett cigány és szlovák önkormányzat is működik.

Látnivalói
Bér ófalunak nevezett részében 150 évvel ezelőtt épített csaknem 70 pince emlékeztet a szőlőművelés helyi hagyományaira. A Virágospusztán lévő klasszicista stílusban épült Lázár-kúria keletkezéséről nincsenek pontos adatok, valószínűleg  a XIX. században épült.
A klasszicista stílusú evangélikus paplak – feltehetően régebbi építmény felhasználásával – 1820 táján épült. Az udvarán XVIII. századi melléképület áll. A béri evangélikus templom műemlék. Építészeti részletei alapján középkori eredetű. Épített örökségünk részét képezi a régi vízimalom is. Falumúzeum várja az ide látogatókat és az emlékeinkre kíváncsi helyieket. Megismerésre méltó a helyi népviselet, felfedezésre vár a táj szépsége.
Egyedülálló a település közelében található, könnyű sétával elérhető, világviszonylatban is ritka természeti, vulkanológiai képződmény, a Bér- Nagyhegy- 5-6 szögletű 8-10 méter hosszú ívelt homorú andezit oszlopsor.

Hozzászólások lezárva