Becske

Adatok a településről
Lakóinak száma: 546
Területe: 1 567 ha
Statisztikai kistérség: Balassagyarmati

„Palócföld kapuja”

Fekvése, megközelítése
A Cserhát hegységben, a Galga-patak völgyében található, a Szanda-hegy lábánál. A legközelebbi város, Balassagyarmat 20 km-re található. Vonattal az Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc-vasútvonalán közelíthető meg.

Története
Maga a térség ie. 1500 körül népesülhetett be, ezt bronzkori leletek bizonyítják, melyeket a Nemzeti Múzeum őriz. Az első írásos emlék 1272-ből való, egy birtok adás-vételen tűnik fel Bechke néven. Azonban ismert egy 1254-ből való levél, amiben a Bolhád-hegy (a szandai Cserhát) melletti Becske monostoros falu olvasható, s ez Becskére értendő. Etimológiai magyarázat szerint a Benedek személynévből eredhet, annak kicsinyítő-becéző alakja lehet. Ezt alátámasztja, hogy a középkorban a XII. században Benedek-rendi apátság működött a településen. Becskén a török hódoltság előtt több földesúr is osztozott. Közülük említést érdemel Széchenyi Benedek, a történelmi Széchenyi család egyik őse. 1549-től török hódoltsági terület. A török uralom alatt a népesség igencsak megfogyatkozott, ezért a falu akkori birtokosai Árva és Trencsén megyékből szlovák jobbágyokat telepítettek be. 1754-ben három birtokos volt a faluban, 1770-re igen népszerű lett a település, és a jobbágyok már 17 birtokosnak szolgáltak. Többnyire egytelkes – azaz „hétszilvafás” nemesek birtokai később tovább bővültek, az 1841. évben, a községben már 51 szavazati jogú nemes férfit jegyeztek. A falu határában ekkorra 4 nagy és 245 kisbirtok volt. A jobbágyfelszabadítás után azonos jogú polgárokká váltak a jobbágyokkal. Azonban megmaradt erős kisnemesi tudatuk, amelyről a századfordulón élt tanító emlékezik meg: „a lakosság ötödrésze még most is erősen tartja magát régen szerzett jogaiban: legyen bár napszámos, de uraltatja magát és semmiféle egyházi kiadások viselésére nem szorítható.” Becskei idős emberek szerint a Galga-patak völgyében Becskénél ér véget az “Alföld” és kezdődik Mikszáth Görbeországa.

Látnivalók
A Balás-kúria 19. században épült, eredetileg klasszicista,  majd átalakítások után eklektikus stílusú. A településen áthalad az Országos Kéktúra. 2008. szeptember 14-én, a Becske község mellett található Csigahegyen avatták fel Magyarország új, szám szerint hetedik buddhista sztúpáját, a Megvilágosodás-sztúpát. A két világháború áldozatainak emlékére állították a műkőből készült műemléket és kettőskeresztet. A Polgármesteri Hivatallal majdnem szemben áll egy XVIII. században épült  kőhíd, melynek boltozata magas ívelésű, anyaga terméskő. A körablakos ház szintén Becske egyik érdekes épülete. Jellegzetességét az utca felé néző körablakos homlokzat adja. A Hivatal melletti dombon épült a római katolikus templom, mely a legrégebbi épület a faluban. Eredetije középkori, a jelenlegi fallal körülkerített templom klasszicista stílusban épült 1800-ban. Az előző, 1593 őszén felgyújtott templomból megmentett 500 fontos harangján 1532-es évszám olvasható. A harang jelenleg is a templomban található. A templom előtti kőfeszületen ez áll: ‘a dézsai szőlő gazdák 1858′.

Hozzászólások lezárva