Alsótold

Adatok a településről
Lakóinak száma: 232
Területe: 786 ha
Statisztikai kistérség: Pásztói

„Magyarország legerősebb faluja”

Fekvése, megközelítése
Alsótold az Északi-Cserhátban, a Zsunyi-patak völgyében fekszik. Budapestről az M3-as autópályán Hatvannál a 21. sz főútvonalon Hollókő felé érhető el a település.
A közeli városok: Pásztó, Szécsény, Balassagyarmat, Salgótarján, Hatvan. Alsótold és környéke a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzet része, továbbá területén halad át az Országos Kéktúra útvonala.

Története
A település első írásos emléke 1265-ös okleveles említés. Az oklevelek tanúsága szerint egykor a Toldi család volt a falu földesura. E család tagjai voltak a falu földesurai még 1470-ben is. Toldon 1542-ben öt portát írtak össze, 1549-ben pedig már a török is adóztatta. 1552 nyarán, amikor a környékbeli várak elestek, valószínűleg elpusztult a helység, mert a XVI–XVIII. századból származó összeírások pusztaként említették. A török időkben elnéptelenedett falu a XVIII. század közepétől kezd benépesedni. Legnagyobb lélekszáma – 403 fő – 1900-1920 között volt, lakossága azóta az elvándorlás és a természetes szaporodás visszaesése miatt csökken.
Innen Pásztó volt a legközelebbi város, ide jártak be hivatalos és egyéb ügyeiket intézni a helybéliek. Piaci napon Alsótoldról csoportokban gyalog jártak az asszonyok a piacra, hátukon batyuban, a kezükben kosárban: tojást, túrót, vajat, tejet, tyúkot, csirkét cipelve. Annak ellenére, hogy a lakosságot az élet számos szála Pásztóhoz fűzte, a körjegyzőségre nem tartozó hivatalos ügyeinek intézésére Szirákra kellett menniük.
A községben három úri lak volt:
– 1730 Mészáros Dezső (előbb Veres-kúria, majd Mészáros. Klasszicista. 1830-ban Veres Lajos építette. Földszintes épület, szürke palás, konty tetejű). Jelenleg üresen áll, 2005-ig itt működött az óvoda és szociális konyha.
– 1820. Horváth Géza (Horváthy) kúria. Klasszicista. 1820 körül épült. Földszintes, szabadon álló L alakú lakóház, előtte L alakban tornác. Szürke palával fedett nyeregtető. Az épület időközben lebontásra került.
– 1815. Gonda Sándor (Gonda) kúria. 1815-ben épült. Földszintes, az útra merőlegesen épített, szabadon álló lakóház. Részben zsindellyel fedett kontytetős épület. Szintén lebontásra került az idők folyamán.
Jelenleg Alsó- és Felsőtold két önálló település.

Látnivalói
A falu Felsőtold felé eső külterületén egy középkori nemesi udvarház romjai állnak: egykor a falu birtokosáé, a Toldi családé volt. Az épület a török időkben pusztult el. A Cserhátszentiván felé vezető Toldi utcában a parkban világháborús emlékmű (kettős kereszt) áll. A Mészáros-kúria jelenleg üresen áll.

Hozzászólások lezárva