Sírva fekszünk, sírva ébredünk NÓGRÁDIAK A GULÁGON

A Cserhát Natúrpark Közhasznú Alapítvány a GULÁG emlékév keretében beadott, sikeres pályázata segítségével egy emlékkönyvet adott ki a gulágra hurcolt Nógrádiak emlékére.  A könyv a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő közreműködésével valósult meg.

Pekár István

Sírva fekszünk, sírva ébredünk

NÓGRÁDIAK A GULÁGON

„ A 20. század nekünk, magyaroknak különösen tragikus volt, elveszett ezeréves ha­zánk kétharmada, elszakadt az anyaországtól honfitársaink egyharmada, és két vesz­tes háborúban meghalt minden hetedik polgártársunk. Ezeknek a szörnyűségeknek a sorába tartozik a 2. világháborút követő kegyetlen béke, amikor még közel egymillió magyart vittek el rabszolgának szovjet munkatáborokba. Több, mint harmaduk el­pusztult a kifelé menő úton, a kizsigerelő kényszermunkában, az extrém időjárásban és az elégtelen táplálkozás következtében.

Ez a könyv arra vállalkozik, hogy Nógrád megye 20. századi rabszolgáinak a sorsát villantsa fel. Nagyon nehéz a feladat, mert már túl vagyunk a 24. órán. 90 év felett van­nak a legfiatalabb hadifoglyok is, és alig fiatalabbak a málenkíj robotra elhurcoltak. Elfogytak, akik mesélhetnének, amikor még megszólíthattuk volna őket. Nem tettük meg. Amit megtudunk, így is elképesztő.”

( részlet a könyv Előszavából  – írta  Pekár István)

Hozzászólások lezárva