Garáb

Adatok a településről
Lakóinak száma: 57
Területe: 820 ha
Statisztikai kistérség: Pásztói

„A Cserhát gyöngyszeme”

Megközelítése,fekvése
Garáb Felsőtoldról érhető el Hollókő-Szécsény irányából balra kanyarodva, míg Balassagyarmat vagy Pásztó felől ugyanitt jobbra térve. A Cserhátvidék egyik leghangulatosabb, legmagasabban fekvő települése. A turisták által is kedvelt környezet erdőségek, források és régi vulkáni hegységrészek között húzódik 370 méter magasságban.

Története
Nógrád megye egyik legrégebben lakott települése. A falu első írásos emléke 1179-ből egy oklevélben a Grabensia néven említi. A honfoglalás utáni időkben a Kökényes-Radnót nemzetség birtoka volt a környék, akik még 1179 előtt premontrei kolostort alapítottak itt. 1436-ban azonban megszűnt az itteni rendház és az ipolysági premontrei monostor tulajdona lett. 1446-ban bizonyos Palásti Radó Sámuel birtokolta. 1447-ben Hunyadi János, Magyarország kormányzója Vingárti Geréb Jánosnak adományozta. A község 1478-ban a zagyvafői uradalom része volt. A török hódoltság és az egész megyére kiterjedő várháborúk garábi története ismeretlen. Tény viszont, hogy a hódoltság után, 1688-ban a besztercebányai jezsuiták birtoka lett a község. A Kelet-Cserhát tájvédelmi körzet területén található kisközség csodálatos fekvése, természeti szépségei, tiszta levegője és hatalmas kiterjedésű erdőségei miatt népszerű üdülőfalu lett a XX. század végére.

Látnivalói
A községet körbevevő terület a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzet része, mindenféle ipari tevékenység és külső behatástól mentes, szinte érintetlen táj. A nyugodt környezet, amely tiszta levegővel párosul, egyre több pihenni vágyót vonz ide. Az országos kék jelzés vonala is a környező hegyek között halad. A falu fölé emelkedik az 510 méter magas Varjúbérc.
A településen található barokk stílusban épült római katolikus templomot 1688-ban a jezsuiták építették. A toronycsarnokban Szent Alajos rokokó keretes képe függ, részben szétbontott neogót oltára helyett igen modern felfogású oltár készült. Napjainkban felújítva, megújult külsővel díszeleg a falu közepén a műemlék jellegű építmény, hirdetve több százéves múltját.

Hozzászólások lezárva