Cserháthaláp

Adatok a településről
Lakóinak száma: 355
Területe: 1 047 ha
Statisztikai kistérség: Balassagyarmati
A település honlapja: http://cserhathalap.hu/

„Ahol az utak egybefutnak”

Fekvése, megközelítése
Cserháthaláp Balassagyarmattól mindössze 13 kilométerre található, Szécsénytől 15 km-re  délnyugatra. Összeköti a Belső Cserhátban lévő falvakat Cserhátsurány – Terény vonalában. A falu, amelynek belterülete 10 hektár, egy széles völgyben helyezkedik el a Feketevíz-patak vonulatában. Az átutazók községünkből körbetekintve megcsodálhatják a Cserhát jellegzetes, íves dombjait.

Története
Cserháthaláp Árpád-kori település, de a korai történetére vonatkozó adatok hiányosak. Az azonban tény, hogy a XIII-XIV. században a Halápi család volt a földesura. Birtokosának nevét említették 1416-ban is: Halápi János Boszniában esett a török fogságába. Hosszú raboskodása idején a magyar nemesek Pécsett országos tanácskozást tartottak a foglyok kiváltása ügyében. A rabokért összesen 65 ezer forintot követelt a török. Halápi János azonban soha nem tért haza, a család kihalt. A falu földesura 1542-ben Marczaly Zsigmond volt. Haláp a török időkben elnéptelenedett, de az 1715-ös vármegyei összeírásban már 15 adóköteles háztartással említették. Korábban két község állt itt: az Ördög-oldal nevű domb alatt Nagyhaláp, Terény felé, a lapályon pedig Kishaláp terült el. A két falut 1905-ben egyesítették. A falucska az irodalomtörténetbe is bevonult: Mikszáth Kálmán egyik legismertebb és legtöbb nyelvre lefordított művében, a Szent Péter esernyője című műben írta le a halápi tanítónő temetésének esetét.

Látnivalók
Római katolikus templom – védőszentjei Szent Péter és Szent Pál – a község közepén áll, elődje egy késő barokk stílusú kápolna volt, amely a XVIII. században épült. Mai formáját 1907-ben nyerte el, akkor egészült ki a toronnyal.  A Szent Pétert és Szent Pált ábrázoló főoltárképet 1790 táján festették. Az életnagyságú Betlehem 2006 Karácsonya óta minden évben felállításra kerül a község központjában, a szabadtéri színpadon. Az esténként ünnepi fénnyel díszített Betlehem szabadon látogatható a karácsonyi időszakban. A település határában helyezkedik el a Rézparti-Víztározó Horgásztó, amelynek 8,8 hektáros területe távolról nézve szívalakú formát rajzol ki. A tó fölött magasodó hegyről gyönyörű a kilátás. Az 1997-ben mesterségesen kialakított tározót körülölelő dombok kirándulásra, a megkapóan gyönyörű környezet természetfotózásra, horgászatra és pihenésre kiválóan alkalmas.

Hozzászólások lezárva